Algemene beschouwingen van de fractie ChristenUnie-SGP begroting 2010-2013

Gatenkaas.
Voorzitter,
De laatste begroting van deze perioden is aan de orde. Een begroting die sterk beïnvloed wordt door de economische recessie. De economische recessie is ook aan de gemeente Westland niet voorbij gegaan. De vraag is dan ook, of het college er in geslaagd is in deze situatie de begroting op een verstandige wijze aan te passen. De fractie ChristenUnie-SGP twijfelt hier sterk aan. De financiële soliditeit was, ook na de verkoop van WES en CAI, afhankelijk van rentebaten. Wanneer dat, onder andere, rentebaten zijn van financiële reserves, maakt dat de aanwending van die reserves extra moeilijk. Onze fractie pleit er dan ook voor, de afhankelijkheid van rente in een hoger tempo terug te brengen. De wethouder sprak in dit verband bij de discussie over de voorjaarsnota van een aanzet en wij zijn daarom benieuwd naar het vervolg.
De gemeente werkt sinds 2005 vanuit de Greenportvisie. Daarnaast is er een sociaal maatschappelijke visie en een visie op dienstverlening.
Wanneer we dan kijken naar het totaaloverzicht beleidsaccenten, zijn de ambities goed, maar dan zien we daar een fors aantal gaten, dat toeneemt in latere jaren. De meeste posten waar bedragen ontbreken zijn posten die een structureel karakter hebben. De door het college bij de voorjaarsnota gegeven verklaring is, dat het college niet over haar graf heen wil regeren. Onze fractie vindt het belangrijk dat dit college aan een nieuw college laat zien in welke richting zij denkt. Wanneer we echter bij de inkomsten kijken, lijkt het college wel over haar graf heen te regeren. Veronderstelde aanbestedingsvoordelen, frictiekosten moeten intern opgevangen worden, zonder een gedegen uitwerking, afdracht van grondbedrijf zal in 2013 wel weer kunnen, toeristen belasting levert meer op, maar hoe je een vinger krijgt achter het contingent buitenlandse arbeiders is nauwelijks uitgewerkt. Bezuinigingen op het ambtenaren apparaat, dat in 2008 een verloop kende van 12,5% en de laatste jaren alleen maar gegroeid is. En als klap op de vuurpijl een ton inkomsten uit strandhuisjes, terwijl het beleid nog niet vastgesteld is. Onze fractie is overigens van mening, dat lint bebouwing aan de oostzijde van de duinen plaats moet vinden en niet aan de westzijde, ook niet wanneer we extra middelen nodig hebben. Voorzitter, de optelsom van de gaten is in 2011 0,7 miljoen, in 2012 en 2013 0,8 miljoen, minimaal. Op deze wijze kan een ieder een begroting sluitend krijgen.
Een en ander heeft ertoe geleid dat boven onze beschouwingen de titel: “gatenkaas” staat.
Hoe ontstaan gaten in de kaas? Dat is de werking van bacteriën. In dit geval wellicht gebrek aan durf, kop in het zand, verschil van inzicht en wellicht nog andere. Wanneer er echter te veel gaten in de kaas zitten, wordt deze afgekeurd. Anders loop je het risico, dat je alleen gaten op je brood krijgt in plaats van kaas en daar zit geen Westlander op te wachten.
Het welzijn van onze burgers staat bij ons voorop. Daarom moet er structureel geld zijn voor de gezinscoach, niet afhankelijk van herschikking van middelen, dat is te vaag. Graag alsnog een toezegging dat de middelen beschikbaar zijn. Veilig opgroeien wordt geïntegreerd in Centrum Jeugd en Gezin. Hiervoor is eenmalig € 160.000 beschikbaar. Hoe zit het met de middelen in de volgende jaren? Het lijkt niet waarschijnlijk dat de integratie in één jaar afgerond is.
Het jongerenwerk heeft laten zien, dat het resultaat oplevert. Het valt echter niet te verwachten dat in 2012 en 13 de problemen opgelost zijn. Waarom dan een verlaging tot €10.000?
Het toezicht openbare ruimte door de BOA’s werpt zijn vruchten af. Dan zal er ook geld beschikbaar moeten zijn. Dit moet nu beschikbaar zijn, want over de continuering zijn we het feitelijk al eens. Hetzelfde geldt voor cameratoezicht. Graag een goede onderbouwing waarom voor deze, feitelijk onomkeerbare zaken, geen financiële onderbouwing voor de toekomst is ingepland.
Het project combinatie functionarissen cultuur, sport en wellicht ook natuur zou in 2010 starten. Wanneer dit doorgaat zal er voor latere jaren geld uitgetrokken moeten worden. Wanneer niet duidelijk is hoe dit project voortgezet gaat worden zal het moeilijk zijn mensen te vinden. Je kunt niet aan een dergelijk duur project beginnen zonder zekerheid voor de langere termijn. Wat is de stand van zaken?
De onderhoudstoestand van de wegen baart ons zorgen. Er is een achterstand in onderhoud en het college geeft geen antwoord op de vraag of deze achterstand ingelopen gaat worden. Of moeten we concluderen uit de uitspraak dat de status quo gehandhaafd blijft, dat de achterstand blijvend is, dat zou wel een heel slechte zaak zijn.
Er zou nog meer te noemen zijn, de tijd ontbreekt ons. Wanneer we naar de inkomstenkant kijken, nog een enkele opmerking betreffende bezuinigingen op personeel. Bij de beantwoording van de technische vragen wordt aangegeven dat besparing bereikt wordt door, onder andere, ontwikkeling van vakmanschap en lager ziekteverzuim. Vakmanschap kan ontwikkelen door langdurige werkervaring bij dezelfde werkgever en goede scholing. Laag ziekteverzuim wordt, onder andere, bereikt door een solide organisatie en door een goede werkgever te zijn. Wanneer wij bij het college pleiten voor meer inspanning op personeelsgebied is het enige antwoord dat het hoge personeelsverloop normaal is. Graag horen wij of dit nog steeds het collegestandpunt is.
Voorzitter, de fractie van CU/SGP zou het college willen voorstellen om het positieve resultaat van de jaarrekening van de afgelopen jaren wat is toegevoegd aan de algemene reserve, die al voldoende omvang had, te gebruiken om de gaten in de kaas dicht te stoppen. Dan hebben we nog steeds een sluitende begroting en zelfs nog geld over om de onzekere inkomsten te dekken. Een alternatief zijn de gelden uit de soliditeitsreserve, we hebben hier al eerder op gewezen. Het kan en mag niet zo zijn, dat de problemen doorgeschoven worden naar een nieuw college. Gezien de plannen van het college om 5 miljoen uit deze reserve te besteden en nog eens 4 miljoen te lenen, laat zien dat deze reserve kennelijk niet zo onaantastbaar is als bij de voorjaarsnota gesteld.
Bij de discussie over het nieuwe gemeentehuis heeft de fractie CU-SGP gepleit voor een benadering vanuit kapitaalslasten in plaats van een benadering vanuit bouwkosten. Toen was hiervoor geen steun. Graag horen wij van de andere fracties hoe zij denken over het collegevoorstel om bij investeringen in de eerste plaats naar kapitaalslasten te kijken. De kunstgrasvelden zijn een goed voorbeeld. Hogere investeringskosten, maar goedkoper in de exploitatie.
Voorzitter, de Greenport visie zou in november in het college behandeld worden. Dit is nu eind november en de behandeling in de raad is doorgeschoven naar januari. Onze fractie vindt dit betreurenswaardig.
Ook het waterplan komt moeizaam op gang. Waarom wordt er niet, samen met het hoogheemraadschap, een prioriteitenplan gemaakt met een kosten plaatje erbij? Dit kun je dan in de tijd uitzetten en zien wat de kosten per jaar of periode zijn.
Wanneer we tegen het eind van deze collegeperiode terugkijken, mogen we constateren dat er veel bereikt is waar wij als fractie tevreden over zijn. De endterm review geeft daar een goed overzicht van. Er zijn echter ook zaken, die nog lang niet afgerond zijn. Dus er blijft werk aan de winkel. Enkele zaken wil ik noemen. Aan de zuidelijke randweg is nog niet begonnen, het nieuwe gemeentehuis is nog ver weg, het programma verpleeg- en verzorgingstehuizen loopt achter. Het tekort op De Naald is niet teruggebracht.
Nog enkele vragen. Is het de bedoeling dat er ook buurtpreventie komt in Heenweg en Poeldijk?
Hoe staat het met het project waarbij Prominent woningen in Hoogeland gaat verwarmen? Er wordt een studie naar gedaan. Hoe ver zijn de deskundigen ermee? Is er al een uitkomst bekend?
Verleden jaar hoorden we dat de ambtelijke organisatie in de afdelingen wel goed loopt maar dat de onderlinge samenwerking van de afdelingen beter moet gaan functioneren. Is er een verbeteringsplan opgesteld?
Er is een begin gemaakt met het afschaffen van onnodige regelgeving. wij moedigen u aan hier mee door te gaan. Kan een voortgangsrapportage toegezegd worden?
Tenslotte
Mijnheer de voorzitter, ik kom toe aan de afronding van mijn beschouwing over de begroting.
Onze ChristenUnie/SGP-fractie wil deze beschouwingen niet afsluiten alvorens alle gemeentelijke medewerkers, politiemensen, opsporingsambtenaren, buurtpreventieteams, brandweerkorpsen en allen die zich hebben ingezet voor de gemeente en het welzijn en de veiligheid van onze burgers te danken.
Dank ook aan de vrijwilligers van de strandreddingsbrigades en de redders van het station van de KNRM in ter Heijde aan Zee. Dank, niet in het minst, aan alle vrijwilligers en mantelzorgers in onze gemeente die op de één of andere manier betrokken zijn bij de hulp aan hun hulpbehoevende oudere, jongere, gehandicapte, minder valide of zieke medeburgers.
Bovenal willen wij God danken voor zijn zorg voor ons, elke dag weer opnieuw.
En al zijn de vooruitzichten voor de komende jaren door de economische crisis zorgelijk, wij mogen geloven dat onze God op allen die Hem liefhebben in gunst neerziet, al zijn het moeilijke tijden.
Iedere raadsvergadering bidden wij om wijsheid, bedachtzaamheid en besluitvaardigheid. In die bede wil onze fractie dan ook verder, en daarom opnieuw: Ora, visio et labora!
bidt, heb visie en werk voor onze gemeente.
Dank u voorzitter.
Voor de stemming over de begroting wil onze fractie onze traditionele stemverklaring afleggen die als volgt luidt: De fractie ChristenUnie/SGP wil aantekening krijgen van gestemd te hebben tegen die posten in de begroting 2010-2013 die in strijd zijn met de geboden van God zoals die zijn neergelegd in de Bijbel en die de ontkerstening bevorderen.
- Labels
- Bijdragen
- Gemeenteraad
Reacties op 'Algemene beschouwingen van de fractie ChristenUnie-SGP begroting 2010-2013'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.