Gemeenteprogramma ChristenUnie-SGP Gemeente Westland
Gemeenteprogramma ChristenUnie-SGP Gemeente Westland
Inleiding
De Kiesverenigingen van de ChristenUnie (CU) en de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) in de gemeente Westland presenteren hierbij hun gezamenlijke gemeenteprogramma voor de raadsperiode 2010 - 2014.
Hierin wordt in het kort weergegeven waar onze belangrijkste aandachtspunten liggen voor de komende raadsperiode.
Ons devies hierbij is:
Ora, Visio et Labora:
Bid, Heb visie en Werk!
Als samenwerkende Christelijke partijen, sinds 1986, vinden wij het belangrijk vooraf onze uitgangspunten te noemen.
Dat is, dat wij op gemeentelijk niveau een politiek willen uitdragen die is gegrond op de Bijbel die wij erkennen als Gods onfeilbaar en gezaghebbende Woord, en nagesproken wordt door de Drie Formulieren van Enigheid.
Kernpunten voor ons politiek handelen daarin zijn dat:
• God onze Schepper is.
• Het besef dat de oorsprong van het gezag bij God ligt.
• Dat de grondnormen waaraan alle overheden gebonden zijn en waarop de wetten gebaseerd moeten zijn uit de Bijbel en de Tien Geboden komen.
Op grond hiervan en van de Nederlandse wetgeving willen wij het gemeentelijke raadswerk zo goed mogelijk vervullen tot eer van God en tot welzijn en zegen van de gemeente Westland en haar inwoners.
Gezien de economische situatie en de verwachte mindere inkomsten uit het gemeentefonds, zullen er in de komende raadsperiode moeilijke beslissingen genomen moeten worden.
Wij zijn van mening dat hierbij de zwakkeren in onze samenleving zo veel mogelijk ontzien moeten worden.
1. Burger en Bestuur
Dienstbare overheid
De gemeente Westland is een vereniging van een stad en tien dorpen.
Binnen het gemeenschappelijk Westlander zijn mag het eigen karakter van de elf kernen gekoesterd en gesteund worden.
Het gemeentebestuur is er voor zijn burgers en niet andersom. Daarom moet de gemeente zorg dragen voor kwalitatief hoogwaardige dienstverlening en informatie voor en aan alle burgers door middel van persoonlijke contacten, de lokale omroep, de pers en de gemeentelijke internetsite.
Het contact en meeleven tussen gemeenteraad, gemeentebestuur en burgers willen wij bevorderen door burgers uit te nodigen voor het bijwonen van gemeenteraadsvergaderingen. Tevens willen we daardoor te weten komen wat er onder de Westlanders leeft.
De organisatie van de gemeente Westland staat onder haar burgers niet bekend als een flexibele. In 2008 werd de gemeente nog getrakteerd op de ‘paarse krokodil’, een prijs voor de meest bureaucratische gemeente in de regio Haaglanden. Niet iets waar we als Westlanders trots op zijn. Westlanders zijn juist wars van alle bureaucratie. Dit willen ook zien in onze gemeente. Er zal geschrapt moeten worden in het aantal regels. Bij nieuw beleid zal zorg gedragen moeten worden voor een minimum aan regels.
Het college zal hard aan de slag moeten om van de gemeente een flexibele organisatie te maken die er is voor haar inwoners. Hierbij zal het goede gebruik van informatie en communicatie technologie nuttig zijn. De online dienstverlening dient te worden uitgebreid. Voor burgers moet het mogelijk worden om de status van hun vergunningsaanvraag digitaal te volgen, zodat voor ieder transparant is wat de stand van zaken is.
Stadsgewest Haaglanden
Het lidmaatschap van het stadsgewest Haaglanden is een wettelijke en goede zaak om ruimtelijke ordening, verkeer en vervoer, woonruimte verdeling, bedrijfsterreinen en dergelijke in de regio op elkaar af te stemmen. De dominante positie van Den Haag moet echter verminderd worden en bij de woonruimteverdeling dient de gemeente Westland meer ruimte te krijgen voor de huisvesting van eigen inwoners wat goed is voor het behoud van de sociale cohesie in de 11 Westlandse kernen.
Er dient wel onderzocht te worden of het aantal bestuurslagen verminderd kan worden om bureaucratie tegen te gaan.
Personeelsbeleid
In de gemeentelijke organisatie dient het aantal externen zoveel mogelijk teruggebracht te worden. Het personeelsverloop is met ongeveer 10% per jaar, al jaren veel te hoog. Dit brengt extra kosten met zich mee en is schadelijk voor de dienstverlening. Het gemeentelijke beleid moet gericht zijn op het terugdringen van het verloop met minimaal 1% per jaar
Gemeentehuis
Uit efficiëntie en kostenoverwegingen moet er een nieuw gemeentehuis komen.
Wij pleiten ervoor om de raadzaal met griffie- (en) fractiekantoren en burgerloketten in het centrum van Naaldwijk aan de Verdilaan te bouwen en een apart gemeentekantoor voor het college en de ambtenaren op een andere locatie. Het gereserveerde bedrag van € 90,3 miljoen is het maximum. De beschikbare ruimte in het centrum kan ingevuld worden met woningen voor ouderen en kantoren. Op deze wijze kunnen de gemaakte kosten terugverdiend worden.
Financiën
Er moet zorg gedragen worden voor een solide financieel beleid. Op dit moment heeft de gemeente een sterke financiële positie. Het is ongewenst dat de gemeente in haar financieel beleid te sterk afhankelijk is van rente inkomsten of dividend. Wij willen de renteafhankelijkheid verder verkleinen.
Ons uitgangspunt is, dat de locale lasten niet meer stijgen dan met het inflatiepercentage.
Wanneer er in de komende jaren gekort gaat worden op de uitkering uit het gemeentefonds, mag dit niet ten koste gaan van de sociale voorzieningen. Er zal wel kritisch gekeken moeten worden naar het uitgaven patroon.
De soliditeitreserve moet, zo nodig, ingezet kunnen worden om bij beperkte inkomsten toch activiteiten mogelijk te maken die voor de gemeente belangrijk zijn.
Kernpunten
• Verkleinen van de afstand tot de burgers
• Minder regels en bureaucratie
• Verbeteren van de elektronische dienstverlening
• Minder externe medewerkers op het gemeentehuis
• Terugbrengen van het personeelsverloop onder de ambtenaren
• Geen enorm gemeentehuis in het centrum van Naaldwijk
• Verlagen van de renteafhankelijkheid in de begroting
• Kritisch financieel beleid
2. Sociaal maatschappelijke visie
De laatste tijd speelt het punt van de zondagsopenstelling van diverse supermarkten. Wij zijn van mening dat dit een verkeerde ontwikkeling is. Voor ons is de heiliging van de zondag van wezenlijk belang. De zondag, tevens als baken van rust midden in de onrust van elke week, moet gehandhaafd blijven.
Samenwerken
Veel burgers zijn actief in verenigingen, buurtwerk, kerken enz. Dit werkt samenbindend en moet verder versterkt worden. Juist door samen actief te zijn en door samen verantwoordelijkheid te nemen vormen we een samenleving. Wij willen daarom vanuit de politiek inzetten op samenwerking. Samen met mensen uit onder meer buurten, bedrijven, welzijnsorganisaties, verenigingen en kerken actief en betrokken werken aan een leefbare gemeente Westland.
Wij willen ons sterk maken voor gezamenlijke en onderlinge verantwoordelijkheid. De eerste verantwoordelijkheid ligt bij de burger en de organisaties onderling (met organisaties bedoelen we verenigingen, stichtingen, kerken, bedrijven, etc.). Maar ook de gemeentelijke overheid kan en moet daar verantwoordelijkheid in nemen. Bij voorkeur zal zij alleen de noodzakelijke randvoorwaarden scheppen, maar soms zal de gemeente het initiatief moeten nemen en/of actief moeten meehelpen.
In alle gevallen zal de overheid zich dienstbaar moeten opstellen.
Vrijwilligerswerk
Door de toenemende arbeidsparticipatie wordt het steeds moeilijker vrijwilligers te vinden en staat de mantelzorg onder druk. Vrijwilligers zijn echter onmisbaar voor de maatschappij en versterken de samenbinding. Vrijwilligerswerk en mantelzorg verdienen een stevige ondersteuning door de gemeente. Dit kan, indien nodig, door gratis verzekeringen of vrijstelling van gemeentelijke heffingen.
Door bijeenkomsten te organiseren voor vrijwilligers en mantelzorgers kan de gemeente ook informatieverstrekking en verwijzing ondersteunen.
Zorg en welzijn
Als het gaat om zorg voor de naaste ligt de eerste taak bij familie of vrienden. De mensen in de directe omgeving van de persoon/personen in nood weten vaak het beste wat er speelt en hoe het probleem opgelost kan worden. Belangrijk is dat eerst de familie of mensen in de buurt in staat worden gesteld, als mantelzorger, hulp te bieden. Vervolgens kan gekeken worden naar de kerken of maatschappelijke organisaties. De gemeente kan een ondersteunende rol spelen bij het vinden van oplossingen en het bieden van voorzieningen.
Dit betekent dat in het zorg- en welzijnsbeleid de belangenorganisaties zoals bijvoorbeeld van ouderen en gehandicapten optimaal bij beleidsvorming worden betrokken.
Belangrijk bij de vorming van beleid is, dat kwetsbare groepen niet afhankelijk worden gemaakt van de overheid, maar, indien nodig, ondersteund worden zodat deze zolang mogelijk zelfstandig kunnen blijven functioneren. Naast mogelijke financiële ondersteuning houdt dit in dat de gemeente juist de eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid door middel van haar beleid stimuleert. Bij dit alles is een goede informatievoorziening betreffende wetten, regels en voorzieningen onmisbaar. In dit alles speelt de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) een belangrijke rol. Zij draagt zorg voor een optimale koppeling van de hulpvrager en hulpaanbieder. Elke inwoner heeft recht op zorg die echt nodig is.
De toenemende vergrijzing vraagt toenemende aandacht voor onze ouderen. Het ontwikkelen van woon-zorg zones rond alle kernen is belangrijk. Passende en betaalbare woningen zijn hiervoor nodig. Het bouwen van verzorgingstehuizen buiten de kernen moet zoveel mogelijk voorkomen worden. Leidraad zal hier de Kadernota ‘Wonen, Zorg en Welzijn 2005 – 2020’ moeten zijn.
Onderwijs
De ontwikkeling van brede scholen moet doorgaan. Dit houdt meer in dan verschillende activiteiten in één gebouw. In een goed en breed onderwijs aanbod krijgen kinderen optimale kansen om hun talenten te ontwikkelen. Door een rijk aanbod van opleiding, cultuur en sport kunnen jongeren de vaardigheden en de kennis leren die zij nodig hebben in de maatschappij en op de arbeidsmarkt. Een en ander kan gestimuleerd worden door het aanstellen van combinatiefunctionarissen. Het is belangrijk dat kinderen onderwijs aangeboden krijgen op het juiste niveau.
De peuterspeelzalen hebben een te waarderen plaats in het voorschoolse traject van de kleine kinderen. Zij spelen een belangrijke rol in de signalering van achterstanden. Het doel moet zijn om deze voorziening financieel aantrekkelijk te houden.
Het tegengaan van spijbelen en voortijdige schoolverlating verdient in het onderwijsbeleid hoge prioriteit. Het streven moet zijn, dat alle leerlingen met een startkwalificatie de school verlaten. Er zal daarom voor een ieder passend onderwijs moeten zijn.
Het is belangrijk dat de aanwezige kennis rondom en over de glastuinbouw binnen Westland beschikbaar blijft en dat de ontwikkeling van kennis gestimuleerd wordt. Wij denken hierbij aan het stimuleren van specifieke afstudeerrichtingen die gericht zijn op de glastuinbouw.
De samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven moet resulteren in een betere aansluiting op de arbeidsmarkt.
Kernpunten
• Stimulering van samenwerking tussen de gemeente en verenigingen
• Ondersteuning van vrijwilligers en mantelzorgers
• Zorg voor de zwakkere in de samenleving
• Ontwikkeling van brede scholen
• “Groen” onderwijs
3. Jeugd en gezin
Jeugd en gezin zijn landelijk op de politieke kaart gezet. Mede door de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), die in januari 2008 van kracht is geworden, moet de gemeente Westland een goed en duidelijk beleid voeren ten aanzien van jeugd en gezin.
Het beleid is gericht op preventie en ondersteuning.
In het jeugdbeleid staan opvoeding, zorg, onderwijs en veiligheid centraal. Het doel is dat kinderen veilig kunnen opgroeien in de eigen familiekring en in de Westlandse samenleving. Wij vinden het belangrijk dat de ouders de eerstverantwoordelijken zijn voor de opvoeding van hun kinderen. Het is ook een Bijbelse opdracht aan de ouders de kinderen die zij van God gekregen hebben met aandacht en liefde te begeleiden naar de volwassenheid. De gemeente kan hierbij ondersteuning bieden. Hierbij is een scala aan instrumenten mogelijk: jeugdgezondheidszorg van 9 maanden tot 18 jaar, consultatiebureaus en schoolartsen, voorlichting ten aanzien van gezond gedrag, alcohol en drugs, opvoedkundige ondersteuning, gezinscoach, algemeen maatschappelijk werk, centra voor jeugd en gezin en speciaal onderwijs. Een goede samenwerking tussen ouders, hulpverleners, politie, scholen, jeugd- en jongerenwerk, kerk, verenigingen en sport waarbij privacy van het individu wordt gewaarborgd, vinden wij een voorwaarde voor een goed jeugd- en gezinsbeleid.
Doel van de Westlandse jeugdzorg is om samen met de ouders te werken aan een opvoeding die de kinderen bescherming, vertrouwen en een perspectief op de toekomst geeft. Werken vanuit de thuissituatie is het uitgangspunt. De taak van de gemeente is beperkt tot het scheppen van goede randvoorwaarden, zoals: het bevorderen van voorlichting op scholen, het stimuleren van opvoedingsondersteuning, het zorgen voor verblijfplekken van jongeren. Denk hierbij aan speelplaatsen voor de jongere en oudere jeugd. Bij gedrag dat normoverschrijdend is, dienen strafmaatregelen niet uit te blijven, maar zal er consequent opgetreden moeten worden.
Hokken als verlengde huiskamers zijn niet meer weg te denken uit Westland. Het is belangrijk dat er beleid gemaakt wordt voor de hokken. Dit om overlast tegen te gaan en ongelukken te voorkomen. Wij vinden het belangrijk dat er een convenant komt dat ouders ondertekenen als er op hun grondgebied een hok aanwezig is. Daarin moeten afspraken komen te staan over: veiligheid, alcohol- en drugsgebruik, overlast voor de omgeving en het tegengaan van commercialisatie. Hiermee willen we voorkomen dat jongeren een eigen plek wordt ontnomen.
Kernpunten
• Ouders als eerste verantwoordelijk voor de opvoeding, geloof en levensbeschouwing
• Consultatie bureau voor jeugd van 9 maanden tot 18 jaar
• Voorlichting t.a.v. gezond gedrag, alcohol en drugs
• Cursusaanbod voor ouders en kinderen gericht op preventie en educatie
• Opvoed ondersteuning, zo nodig door een gezinscoach
• Tot stand komen van Centra voor Jeugd en Gezin in alle hoofdkernen
• Voldoende speciaal onderwijs in Westland
• Speelruimte in de wijken voor de jongere en oudere jeugd
• Voldoende jongerenwerk op plaatsen waar dat nodig is
4. Veiligheid en handhaving
Veiligheid is voor ons een belangrijk thema. Het zorgen voor veiligheid is één van de hoofdtaken van de overheid. Als mensen zich niet veilig voelen, komen ze niet tot ontwikkeling en treden er allerlei processen in gang die gericht zijn op het zelf overleven. Daarbij gaat het eigen belang steeds zwaarder wegen en komen we maatschappelijk gezien in een negatieve spiraal terecht. Om dat te voorkomen moeten de veiligheid en het veiligheidsgevoel van onze burgers vergroot worden. Daarom vinden wij het belangrijk dat er duidelijk wordt opgetreden. Geweld, overlast, vandalisme, inbraak en verstoring van de openbare orde kan niet geaccepteerd worden.
Gebruik, verhandelen en teelt van soft- en harddrugs moet worden uitgebannen, overmatig alcoholgebruik moet worden tegengegaan. Dit is van groot belang voor de gezondheid van ons allen, in het bijzonder de jeugd.
Er moet harder worden opgetreden tegen de veroorzakers van overlast door hondenpoep en zwerfvuil. Om dit alles te bereiken zal er een voldoende inzet moeten zijn van meer politie, BOA’s (Bijzondere OpsporingsAmbtenaren) en buurtpreventieteams. Gezien het succes van de BOA’s en buurtpreventieteams moet een uitbreiding plaatsvinden.
De burgers zullen ervan bewust gemaakt moeten worden dat een gezonde sociale controle één van de bouwstenen is van een veilige samenleving.
Bij het verder vormgeven van veiligheidsbeleid zijn drie aspecten belangrijk.
In de eerste plaats is preventie nodig. Hierbij is het belangrijk dat de openbare ruimte er netjes en verzorgd uitziet. De gemeente moet bevorderen dat er op de scholen aandacht aan het gedrag besteedt wordt. Grenzen moeten duidelijk aangegeven worden.
In de tweede plaats speelt sociale controle ook een belangrijke rol. We hebben een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid.
Tenslotte is er de repressieve kant. Degenen die het niet laten kunnen om de openbare orde op wat voor manier dan ook te verstoren, moeten duidelijk en consequent aangepakt worden.
Daarbij moet gevoeld worden dat dit gedrag niet acceptabel is en duidelijke negatieve consequenties heeft. Gezien het succes van het weekend arrangement moet gekeken worden of een bredere toepassing mogelijk is.
Kernpunten
• Verhogen van de veiligheid en het veiligheidsgevoel
• Terugdringen drugsgebruik en overmatig alcoholgebruik
• Geen coffeeshops in Westland
• Terugdringen van overlast in de openbare ruimte
• Meer Bijzondere OpsporingsAmbtenaren
• Consequente inzet van repressieve maatregelen zoals het weekendarrangement
5. Visie Greenport Westland
Glastuinbouw
Westland staat bekend om zijn glastuinbouw. Wie Westland zegt, denkt aan de glastuinbouw. Westland is dan ook het grootste aaneengesloten glastuinbouwgebied van Nederland. Dat willen we graag zo houden. Gevolg hiervan is dat de glastuinbouw ook van groot economisch belang is voor Westland. Vele Westlanders werken in de glastuinbouw of hebben als jongere een bijbaantje in de tuinbouw gehad. Deze economische motor van Westland, de glastuinbouwcluster, dient op sterkte te blijven. Dit betekent dat er minimaal 2.000 hectare duurzaam glas behouden moet blijven binnen Westland. Bij afname van het huidige aantal hectares tuinbouw moet compensatie gevonden worden in de nabije omgeving.
Hierover moet op korte termijn duidelijkheid komen.
De voortgang van de reconstructie van de duurzame glastuinbouwgebieden moet blijvend gestimuleerd worden. Dit kan door een goede samenwerking tussen ondernemers, gemeente en waterschap.
Bij het gebruik van de Wet Voorkeursrecht Gemeenten is terughoudendheid geboden. Burgers en ondernemingen die worden getroffen door de Wet Voorkeursrecht Gemeenten mogen niet lang in onzekerheid verkeren zodat ze de nodige maatregelen voor hun toekomst kunnen treffen.
Woningbouw
De Visie Greenport Westland 2020 geeft een toekomstbeeld tot 2020. Door de huidige recessie zullen wellicht enige accentverschuivingen noodzakelijk zijn. Vooral op het gebied van woningbouw zal de behoefte nog eens goed doorgerekend moeten worden. Dit geldt zeker voor het duurdere segment. Het woningbouwprogramma moet gericht zijn op het bouwen van woningen voor de eigen bevolking. Hierbij zal er veel aandacht moeten zijn voor betaalbare woningen voor starters, jonge gezinnen en ouderen. Op deze wijze kan de doorstroming bevorderd worden. De mogelijkheden voor verdichting in de kernen moet verder onderzocht worden. Door zoveel mogelijk binnen de bestaande kernen te bouwen wordt verlies van tuinbouwareaal zoveel mogelijk voorkomen.
Westland mag geen Vinexlocatie worden.
Bij nieuwbouw en renovatie van woonbuurten en winkelgebieden dienen eigentijdse parkeernormen te worden gehanteerd en moet iedere woning of appartement zoveel mogelijk zijn voorzien van een eigen inpandige parkeerplaats voor de auto.
Betaald parkeren is ongewenst.
Bedrijventerreinen
Herstructurering van oude bedrijven terreinen moet prioriteit hebben.
Nieuwe bedrijventerreinen voor, aan de tuinbouw gerelateerde, ondernemingen moeten tijdig en economisch worden opgezet om de groeiende vraag ernaar voor te blijven.
Hierbij moet nauw samengewerkt worden met omliggende gemeenten omdat de beschikbare ruimte in Westland beperkt is.
Centrumplannen
De uitwerking en realisatie van de centrumplannen voor de kernen moet leiden tot een goed niveau van winkelvoorzieningen passend bij elk van de kernen afzonderlijk alsook passend bij het geheel van de gemeente Westland. Hier hoort voldoende parkeergelegenheid bij. Aangezien de uitvoering te langzaam verloopt, zal gekeken moeten worden hoe dit proces versneld kan worden.
Kernpunten
• Voldoende uitplaatsingslocaties voor de glastuinbouw (nieuw voor oud)
• Voorrang aan bedrijven welke zijn gerelateerd aan de glastuinbouw.
• Zoveel mogelijk woningbouw voor de eigen bevolking
• Betaalbare woningen voor starters, jonge gezinnen en ouderen
• Bevorderen van de doorstroming op de woningmarkt.
• Prioriteit aan herstructurering van oude bedrijventerreinen.
• Samenwerking met buurgemeenten op het gebied van nieuwe bedrijventerreinen
• Snellere realisatie van de diverse centrumplannen
6. Milieu, Water en Groen
Klimaat en leefomgeving
Van onze Schepper hebben we de opdracht gekregen om als een goed rentmeester te zorgen voor onze leefomgeving en de ons gegeven middelen. Hierin heeft ieder een eigen verantwoordelijkheid waar de gemeente haar burgers en bedrijven op mag wijzen. Dit doet de gemeente door goede communicatie, advisering, preventief toezicht en handhaving.
De negatieve gevolgen van het consumptieve gedrag van de westerse beschaving worden steeds duidelijker zichtbaar, bijvoorbeeld door de groeiende berg met laagwaardige afvalproducten en het schaarser en duurder worden van energie en grondstoffen. Duurzame en innovatieve oplossingen worden hiermee echter steeds interessanter. Milieuvriendelijk hoeft daarmee tegenwoordig niet persé duurder te zijn. Door energiebesparing bijvoorbeeld kan geld worden bespaard. Dat kan in een tijd van economische recessie goed uitkomen.
De gemeente zal het voorbeeld moeten geven door deel te nemen aan het “Groen akkoord”, waarmee duurzame investeringen naar voren worden gehaald en het klimaatbeleid wordt ingezet met concrete acties, zoals: duurzaam inkoopbeleid, strenge energie-prestatieafspraken voor nieuwbouwprojecten, duurzaam ontwerp van het nieuwe gemeentehuis en stimulering van innovaties door participatie in kansrijke projecten en deregulering.
Riolering en Water
Door de invoering van de Wet Gemeentelijke Watertaken en de nieuwe Waterwet zal de gemeente invulling moeten geven aan een aantal nieuwe watertaken. Door goede afspraken met het waterschap dienen knelpunten in de riolering en het watersysteem te worden opgelost. Zowel het waterschap Hoogheemraadschap Delfland, gemeenten en bedrijven dienen hierin hun verantwoordelijkheid te nemen.
Gemeente en waterschap maken afspraken om burgers en bedrijven te adviseren en regels te versimpelen, bijvoorbeeld door de inrichting van één loket voor alle waterzaken op het gemeentehuis.
In deze tijd van economische teruggang dient, conform Bestuursakkoord Waterketen, te worden onderzocht of door middel van intensieve samenwerking in de waterketen tariefstijgingen voor de burger kunnen worden voorkomen.
De gemeente moet regelmatig deelnemen aan de benchmark rioleringsbeheer.
Ook waar het gaat om waterbeheer hebben burger en bedrijven een eigen verantwoordelijkheid. Door middel van communicatie, persoonlijk advies en preventief toezicht en handhaving moet de gemeente goed gedrag stimuleren.
Het waterplan zal in samenwerking met Delfland uitgewerkt moeten worden.
De realisatie termijn mag een langere periode bestrijken en er zal maximaal gebruik gemaakt moeten worden van innovatieve methodes, zodat het ruimtebeslag beperkt wordt.
Aangezien Westland veel vaarwater heeft zal gekeken moeten worden naar de mogelijkheden om dit aantrekkelijker te maken. Dit kan onder andere door aanlegplaatsen in de kernen, voldoende havenruimte en boothellingen.
Natuur en Groen
Hoewel Westland gezegend is door zijn ligging aan de kust, met een breed strand en een strookje duin, is de hoeveelheid groen en natuur binnen de gemeente onder de maat. Dat is jammer, omdat groen en natuur belangrijk zijn voor ontspanning, recreatie en om ons te kunnen verwonderen over onze Schepper. Wel mag rekening gehouden worden met de aanwezige natuur in de omliggende gemeenten, met name Midden Delfland. De natuur biedt onze kinderen een plek om te spelen en kennis te maken met de natuur. Niet te vergeten is ook de gunstige bijdrage van groen tegen de gevolgen van klimaatverandering en aan de bestrijding van fijn stof in de lucht. Bij ontwikkeling van nieuwe plannen zal gezorgd moeten worden voor voldoende groenvoorzieningen. Dit geldt ook voor het glastuinbouwgebied.
De voorstellen voor een vergroening van het tuinbouwgebied moeten verder uitgewerkt worden. Bij dit alles zijn voldoende en uitstekende wandel- en fietspaden van onmisbaar belang voor de recreatie en voor de ontlasting van het autowegennet.
In combinatie met ruimtelijke ontwikkelingen moet gewerkt wordt aan het maken van groen/blauwe verbindingen die aansluiten bij de provinciale ecologische hoofdstructuur.
De ecologische verbindingen moeten daarbij voldoende robuust zijn. Hierbij zal zoveel mogelijk gezocht moeten worden naar mogelijkheden, waarbij natuur en groen kunnen worden gecombineerd met andere functies, zoals waterberging en (beperkte) recreatie.
Kernpunten
• Duurzaam inkoopbeleid
• Strenge energieprestatie eisen bij nieuwbouwprojecten
• Voldoende ruimte voor waterberging
• Beperkte ontwikkeling van watertoerisme/recreatie
• Gescheiden afvoer van hemelwater en riolering
• Uitvoering van het waterplan over een langere periode
• Leefbaarheid verhogen d.m.v. het ontwikkelen van ecologische verbindingen.
• Vergroening van het buitengebied
• Bewoners betrekken bij de ontwikkeling van nieuw groen in de wijk
• Groenonderhoud op basis van wijkgericht beleid.
7. Verkeer en Vervoer
Infrastructuur
De afgelopen jaren is er flink gewerkt aan de verbetering van de infrastructuur in Westland. Toch blijken deze verbeteringen nog bij lange na niet voldoende te zijn. Elke morgen weer is het lastig om Westland in en uit te komen. Belemmeringen in het verkeer zorgen voor veel ergernissen en economische schade. Daarom zal de gemeente in overleg met provincie en rijk moeten kijken hoe de ontsluiting van Westland en van de afzonderlijke kernen verbeterd kan worden. Hoewel openbaar vervoer hier zeker een onderdeel van zal zijn, moet er ook gekeken worden naar verbreding en uitbreiding van wegen. De realisatie van het “3-in-l- project”, bestaande uit de Tweede ontsluitingsweg naar Hoek van Holland, doortrekking van de Veilingroute naar Westerlee en de Zuidelijke Randweg van Naaldwijk tussen de Galgeweg en het Monnickenplein, moet met meer voortvarendheid worden aangepakt. Het huidige trage tempo is schadelijk voor Westland. Om het sluipverkeer door het Westland te verminderen is een snelle aanleg van de A4 tussen Delft en Schiedam nodig.
De aansluiting van de Langebroekweg op de rotonde in de Veilingroute maakt een snelle aanleg van de Oostelijke randweg bij De Lier noodzakelijk.
De aanleg van een extra tunnel onder de Waterweg moet onderzocht worden. Het risico is aanwezig dat dit een sluiproute wordt voor het vrachtverkeer uit Europoort. Een verdere (vracht)verkeersdruk op Westland is ongewenst. Tevens zal de Oranjetunnel ten koste gaan van het tuinbouwareaal.
Bij het verbeteren en aanleggen van de infrastructuur moet de verkeersveiligheid prioriteit hebben. Hierbij moet de fietser als kwetsbare verkeersdeelnemer veel aandacht krijgen. Dit mede met het oog op de vele fietsende scholieren. Op de provinciale wegen tussen en langs de kernen moet de snelheid maximaal 60 km/uur zijn. Deze maatregelen kunnen helpen het aantal verkeersdoden en gewonden terug te brengen.
Op de uitvalswegen is 80 km/uur acceptabel.
Het onderhoud van onze infrastructuur moet veel aandacht krijgen. De kwaliteit ervan moet op een voldoende niveau zijn, en achterstallig onderhoud moet snel weggewerkt worden.
Openbaar vervoer en fiets
In Westland, dat een hoge verkeersdruk kent, zijn goede openbaarvervoer voorzieningen noodzakelijk. Tussen de elf kernen van ons Westland is een goed gestructureerd, functionerend en betaalbaar openbaarvervoersnet noodzakelijk. Dit moet ook goed toegankelijk zijn voor bejaarden en gehandicapten door het inzetten van zgn. knielbussen.
De aansluitingen op andere buslijnen en de trein moet goed zijn. De huidige buslijnen moeten gehandhaafd worden en mogelijke uitbreiding moet serieus aandacht hebben. In de kernen moeten voldoende bushaltes aanwezig zijn, zodat loopafstanden beperkt zijn. Er moet rekening gehouden worden met de ontsluiting van nieuwe woon- en industriewijken.
Naast het openbaar vervoer zijn fiets en scooter een belangrijk vervoersmiddel. Niet in de laatste plaats van de vele scholieren die dagelijks naar school gaan. Daarom is het ook van groot belang dat er in Westland goede en veilige fietsroutes aanwezig zijn, zodat kinderen en volwassenen, die zich per fiets willen verplaatsen, niet belemmerd worden door slechte fietspaden of het ontbreken ervan. Nieuwbouwwijken moeten goed aangesloten worden op de fietsverbindingen tussen de kernen.
Kernpunten
• Prioriteit geven aan het 3-in-1-project
• Verdere studie naar de noodzaak en aanleg van de Oranjetunnel of Blankenburgtunnel
• Intensiveren van de buslijnen binnen de gemeente.
• Voldoende en veilige fietsroutes met een goede infrastructuur rond de kernen.
8. Cultuur en sport
Cultuur
Kunstenaars kunnen het leven verrijken door hun benadering van wat er om ons heen gebeurt. Zij kunnen de ogen openen, zowel voor het goede en het mooie als ook voor het bedreigende en het lijdende. Bovendien kan kunst de aandacht voor de geschiedenis levend houden en mensen helpen bij het ervaren van een identiteit. Kunst en cultuur kunnen daarom mensen samenbinden en bijdragen aan maatschappelijke betrokkenheid.
Als kunst tot excessen leidt in de vorm van (aanzet tot) discriminatie, geweld, godslastering en onzedelijkheid, dan drijft kunst mensen juist uit elkaar. Daarom is het de taak van de gemeente om een aantal criteria te stellen op deze gebieden. We hebben het dan over kunstuitingen die direct of indirect worden gesubsidieerd door de overheid. Het mag echter niet zo zijn dat alleen kunst die de overheid bevalt, wordt uitgevoerd of gemaakt. Kunst is immers iets van en voor de samenleving zelf.
Ons streven is sluiting of verzelfstandiging van het theater De Naald in Naaldwijk. Verzelfstandiging past in het gemeentelijke beleid en sluit aan bij de onafhankelijke exploitatie.
De oudere en jongere monumenten in Westland moeten gekoesterd worden. De daarvoor in aanmerking komende gebouwen en objecten moeten zo snel mogelijk op de gemeentelijke monumentenlijst komen, zodat voorkomen wordt dat deze gesloopt worden.
Een goede bibliotheek is een verrijking van het culturele leven. Van de gebruiker ervan kan een redelijke vergoeding worden gevraagd zodat de subsidie niet verhoogd hoeft te worden.
Sport
Op het terrein van sport liggen kansen om burgers met elkaar in aanraking te brengen. Daar kunnen mensen leren samen te werken en respect voor elkaar te hebben. Daar kunnen ze vrijwilligerswerk doen. De gemeente dient vooral aandacht te hebben voor sportverenigingen (teamsporten), vanwege de meerwaarde van het “samen doen”. Helaas komt sportverruwing, sportverdwazing en vloeken ook voor en dit moet worden tegengegaan. De Bond tegen het vloeken en dergelijke instanties moeten worden ingeschakeld om vloeken tegen te gaan.
De gemeente moet wegen zoeken om die sportverenigingen te ondersteunen die een actief jeugdbeleid voeren om jeugd sportief bezig te houden in verband met hun gezondheid en overgewicht. Daarnaast moet ook de breedtesport voldoende aandacht krijgen om het laagdrempelige karakter hiervan.
Sportclubs moeten zelf verantwoordelijk worden voor het onderhoud van hun faciliteiten. De gemeente ziet erop toe dat dit goed gebeurt. Op deze wijze wordt de eigen verantwoordelijkheid gestimuleerd.
Het aantal sportparken moet niet meer uitbreiden. Door voorzieningen geschikt te maken voor intensiever gebruik is nog voldoende groei mogelijk
De gemeente stelt zich passief op inzake sportvoorzieningen voor de topsport.
Kernpunten
• Genormeerde kunst en cultuur
• Aandacht voor onze schaarse monumenten
• Goede bibliotheekvoorzieningen
• Accent op breedtesport
9. Tenslotte
In dit programma vindt u onze belangrijkste aandachtspunten voor de komende jaren.
Hier willen we voor werken en deze visie hopen we te gaan uitdragen.
Wij willen ons daarbij laten leiden door de Bijbel.
Wij weten ons afhankelijk van onze God want als Hij het werk niet zegent, tevergeefs werken de bouwers.
Het is onze plicht om een goede samenleving en een goed leefmilieu te bevorderen en in stand te houden als antwoord op de opdracht van onze Schepper om de aarde te bebouwen en te beheren als een goede rentmeester.
Hieraan willen wij alle aandacht schenken!
December 2009
- Labels
- Campagne
- Verkiezingen
Reacties op 'Gemeenteprogramma ChristenUnie-SGP Gemeente Westland'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.