Standpunten ABC
Bedrijventerreinen
Laatst gewijzigd op: 05-12-2009 22:09
Bedrijventerreinen
Herstructurering van oude bedrijven terreinen moet prioriteit hebben.
Nieuwe bedrijventerreinen voor, aan de tuinbouw gerelateerde, ondernemingen moeten tijdig en economisch worden opgezet om de groeiende vraag ernaar voor te blijven.
Hierbij moet nauw samengewerkt worden met omliggende gemeenten omdat de beschikbare ruimte in Westland beperkt is.
Burger en bestuur
Laatst gewijzigd op: 07-12-2009 00:00
1. Burger en Bestuur
Dienstbare overheid
De gemeente Westland is een vereniging van een stad en tien dorpen.
Binnen het gemeenschappelijk Westlander zijn mag het eigen karakter van de elf kernen gekoesterd en gesteund worden.
Het gemeentebestuur is er voor zijn burgers en niet andersom. Daarom moet de gemeente zorg dragen voor kwalitatief hoogwaardige dienstverlening en informatie voor en aan alle burgers door middel van persoonlijke contacten, de lokale omroep, de pers en de gemeentelijke internetsite.
Het contact en meeleven tussen gemeenteraad, gemeentebestuur en burgers willen wij bevorderen door burgers uit te nodigen voor het bijwonen van gemeenteraadsvergaderingen. Tevens willen we daardoor te weten komen wat er onder de Westlanders leeft.
De organisatie van de gemeente Westland staat onder haar burgers niet bekend als een flexibele. In 2008 werd de gemeente nog getrakteerd op de ‘paarse krokodil’, een prijs voor de meest bureaucratische gemeente in de regio Haaglanden. Niet iets waar we als Westlanders trots op zijn. Westlanders zijn juist wars van alle bureaucratie. Dit willen ook zien in onze gemeente. Er zal geschrapt moeten worden in het aantal regels. Bij nieuw beleid zal zorg gedragen moeten worden voor een minimum aan regels.
Het college zal hard aan de slag moeten om van de gemeente een flexibele organisatie te maken die er is voor haar inwoners. Hierbij zal het goede gebruik van informatie en communicatie technologie nuttig zijn. De online dienstverlening dient te worden uitgebreid. Voor burgers moet het mogelijk worden om de status van hun vergunningsaanvraag digitaal te volgen, zodat voor ieder transparant is wat de stand van zaken is.
Stadsgewest Haaglanden
Het lidmaatschap van het stadsgewest Haaglanden is een wettelijke en goede zaak om ruimtelijke ordening, verkeer en vervoer, woonruimte verdeling, bedrijfsterreinen en dergelijke in de regio op elkaar af te stemmen. De dominante positie van Den Haag moet echter verminderd worden en bij de woonruimteverdeling dient de gemeente Westland meer ruimte te krijgen voor de huisvesting van eigen inwoners wat goed is voor het behoud van de sociale cohesie in de 11 Westlandse kernen.
Er dient wel onderzocht te worden of het aantal bestuurslagen verminderd kan worden om bureaucratie tegen te gaan.
Personeelsbeleid
In de gemeentelijke organisatie dient het aantal externen zoveel mogelijk teruggebracht te worden. Het personeelsverloop is met ongeveer 10% per jaar, al jaren veel te hoog. Dit brengt extra kosten met zich mee en is schadelijk voor de dienstverlening. Het gemeentelijke beleid moet gericht zijn op het terugdringen van het verloop met minimaal 1% per jaar
Gemeentehuis
Uit efficiëntie en kostenoverwegingen moet er een nieuw gemeentehuis komen.
Wij pleiten ervoor om de raadzaal met griffie- (en) fractiekantoren en burgerloketten in het centrum van Naaldwijk aan de Verdilaan te bouwen en een apart gemeentekantoor voor het college en de ambtenaren op een andere locatie. Het gereserveerde bedrag van € 90,3 miljoen is het maximum. De beschikbare ruimte in het centrum kan ingevuld worden met woningen voor ouderen en kantoren. Op deze wijze kunnen de gemaakte kosten terugverdiend worden.
Financiën
Er moet zorg gedragen worden voor een solide financieel beleid. Op dit moment heeft de gemeente een sterke financiële positie. Het is ongewenst dat de gemeente in haar financieel beleid te sterk afhankelijk is van rente inkomsten of dividend. Wij willen de renteafhankelijkheid verder verkleinen.
Ons uitgangspunt is, dat de locale lasten niet meer stijgen dan met het inflatiepercentage.
Wanneer er in de komende jaren gekort gaat worden op de uitkering uit het gemeentefonds, mag dit niet ten koste gaan van de sociale voorzieningen. Er zal wel kritisch gekeken moeten worden naar het uitgaven patroon.
De soliditeitreserve moet, zo nodig, ingezet kunnen worden om bij beperkte inkomsten toch activiteiten mogelijk te maken die voor de gemeente belangrijk zijn.
Kernpunten
• Verkleinen van de afstand tot de burgers
• Minder regels en bureaucratie
• Verbeteren van de elektronische dienstverlening
• Minder externe medewerkers op het gemeentehuis
• Terugbrengen van het personeelsverloop onder de ambtenaren
• Geen enorm gemeentehuis in het centrum van Naaldwijk
• Verlagen van de renteafhankelijkheid in de begroting
• Kritisch financieel beleid