Standpunten ABC
Jeugdbeleid
Laatst gewijzigd op: 05-12-2009 21:56
Jeugd en gezin
Jeugd en gezin zijn landelijk op de politieke kaart gezet. Mede door de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), die in januari 2008 van kracht is geworden, moet de gemeente Westland een goed en duidelijk beleid voeren ten aanzien van jeugd en gezin.
Het beleid is gericht op preventie en ondersteuning.
In het jeugdbeleid staan opvoeding, zorg, onderwijs en veiligheid centraal. Het doel is dat kinderen veilig kunnen opgroeien in de eigen familiekring en in de Westlandse samenleving. Wij vinden het belangrijk dat de ouders de eerstverantwoordelijken zijn voor de opvoeding van hun kinderen. Het is ook een Bijbelse opdracht aan de ouders de kinderen die zij van God gekregen hebben met aandacht en liefde te begeleiden naar de volwassenheid. De gemeente kan hierbij ondersteuning bieden. Hierbij is een scala aan instrumenten mogelijk: jeugdgezondheidszorg van 9 maanden tot 18 jaar, consultatiebureaus en schoolartsen, voorlichting ten aanzien van gezond gedrag, alcohol en drugs, opvoedkundige ondersteuning, gezinscoach, algemeen maatschappelijk werk, centra voor jeugd en gezin en speciaal onderwijs. Een goede samenwerking tussen ouders, hulpverleners, politie, scholen, jeugd- en jongerenwerk, kerk, verenigingen en sport waarbij privacy van het individu wordt gewaarborgd, vinden wij een voorwaarde voor een goed jeugd- en gezinsbeleid.
Doel van de Westlandse jeugdzorg is om samen met de ouders te werken aan een opvoeding die de kinderen bescherming, vertrouwen en een perspectief op de toekomst geeft. Werken vanuit de thuissituatie is het uitgangspunt. De taak van de gemeente is beperkt tot het scheppen van goede randvoorwaarden, zoals: het bevorderen van voorlichting op scholen, het stimuleren van opvoedingsondersteuning, het zorgen voor verblijfplekken van jongeren. Denk hierbij aan speelplaatsen voor de jongere en oudere jeugd. Bij gedrag dat normoverschrijdend is, dienen strafmaatregelen niet uit te blijven, maar zal er consequent opgetreden moeten worden.
Hokken als verlengde huiskamers zijn niet meer weg te denken uit Westland. Het is belangrijk dat er beleid gemaakt wordt voor de hokken. Dit om overlast tegen te gaan en ongelukken te voorkomen. Wij vinden het belangrijk dat er een convenant komt dat ouders ondertekenen als er op hun grondgebied een hok aanwezig is. Daarin moeten afspraken komen te staan over: veiligheid, alcohol- en drugsgebruik, overlast voor de omgeving en het tegengaan van commercialisatie. Hiermee willen we voorkomen dat jongeren een eigen plek wordt ontnomen.
Kernpunten
• Ouders als eerste verantwoordelijk voor de opvoeding, geloof en levensbeschouwing
• Consultatie bureau voor jeugd van 9 maanden tot 18 jaar
• Voorlichting t.a.v. gezond gedrag, alcohol en drugs
• Cursusaanbod voor ouders en kinderen gericht op preventie en educatie
• Opvoed ondersteuning, zo nodig door een gezinscoach
• Tot stand komen van Centra voor Jeugd en Gezin in alle hoofdkernen
• Voldoende speciaal onderwijs in Westland
• Speelruimte in de wijken voor de jongere en oudere jeugd
• Voldoende jongerenwerk op plaatsen waar dat nodig is