Standpunten ABC
Gemeentehuis
Laatst gewijzigd op: 07-12-2009 00:00
Gemeentehuis
Uit efficiëntie en kostenoverwegingen moet er een nieuw gemeentehuis komen.
Wij pleiten ervoor om de raadzaal met griffie- (en) fractiekantoren en burgerloketten in het centrum van Naaldwijk aan de Verdilaan te bouwen en een apart gemeentekantoor voor het college en de ambtenaren op een andere locatie. Het gereserveerde bedrag van € 90,3 miljoen is het maximum. De beschikbare ruimte in het centrum kan ingevuld worden met woningen voor ouderen en kantoren. Op deze wijze kunnen de gemaakte kosten terugverdiend worden.
Greenport Westland
Laatst gewijzigd op: 07-12-2009 00:00
Visie Greenport Westland
Glastuinbouw
Westland staat bekend om zijn glastuinbouw. Wie Westland zegt, denkt aan de glastuinbouw. Westland is dan ook het grootste aaneengesloten glastuinbouwgebied van Nederland. Dat willen we graag zo houden. Gevolg hiervan is dat de glastuinbouw ook van groot economisch belang is voor Westland. Vele Westlanders werken in de glastuinbouw of hebben als jongere een bijbaantje in de tuinbouw gehad. Deze economische motor van Westland, de glastuinbouwcluster, dient op sterkte te blijven. Dit betekent dat er minimaal 2.000 hectare duurzaam glas behouden moet blijven binnen Westland. Bij afname van het huidige aantal hectares tuinbouw moet compensatie gevonden worden in de nabije omgeving.
Hierover moet op korte termijn duidelijkheid komen.
De voortgang van de reconstructie van de duurzame glastuinbouwgebieden moet blijvend gestimuleerd worden. Dit kan door een goede samenwerking tussen ondernemers, gemeente en waterschap.
Bij het gebruik van de Wet Voorkeursrecht Gemeenten is terughoudendheid geboden. Burgers en ondernemingen die worden getroffen door de Wet Voorkeursrecht Gemeenten mogen niet lang in onzekerheid verkeren zodat ze de nodige maatregelen voor hun toekomst kunnen treffen.
Woningbouw
De Visie Greenport Westland 2020 geeft een toekomstbeeld tot 2020. Door de huidige recessie zullen wellicht enige accentverschuivingen noodzakelijk zijn. Vooral op het gebied van woningbouw zal de behoefte nog eens goed doorgerekend moeten worden. Dit geldt zeker voor het duurdere segment. Het woningbouwprogramma moet gericht zijn op het bouwen van woningen voor de eigen bevolking. Hierbij zal er veel aandacht moeten zijn voor betaalbare woningen voor starters, jonge gezinnen en ouderen. Op deze wijze kan de doorstroming bevorderd worden. De mogelijkheden voor verdichting in de kernen moet verder onderzocht worden. Door zoveel mogelijk binnen de bestaande kernen te bouwen wordt verlies van tuinbouwareaal zoveel mogelijk voorkomen.
Westland mag geen Vinexlocatie worden.
Bij nieuwbouw en renovatie van woonbuurten en winkelgebieden dienen eigentijdse parkeernormen te worden gehanteerd en moet iedere woning of appartement zoveel mogelijk zijn voorzien van een eigen inpandige parkeerplaats voor de auto.
Betaald parkeren is ongewenst.
Bedrijventerreinen
Herstructurering van oude bedrijven terreinen moet prioriteit hebben.
Nieuwe bedrijventerreinen voor, aan de tuinbouw gerelateerde, ondernemingen moeten tijdig en economisch worden opgezet om de groeiende vraag ernaar voor te blijven.
Hierbij moet nauw samengewerkt worden met omliggende gemeenten omdat de beschikbare ruimte in Westland beperkt is.
Centrumplannen
De uitwerking en realisatie van de centrumplannen voor de kernen moet leiden tot een goed niveau van winkelvoorzieningen passend bij elk van de kernen afzonderlijk alsook passend bij het geheel van de gemeente Westland. Hier hoort voldoende parkeergelegenheid bij. Aangezien de uitvoering te langzaam verloopt, zal gekeken moeten worden hoe dit proces versneld kan worden.
Kernpunten
• Voldoende uitplaatsingslocaties voor de glastuinbouw (nieuw voor oud)
• Voorrang aan bedrijven welke zijn gerelateerd aan de glastuinbouw.
• Zoveel mogelijk woningbouw voor de eigen bevolking
• Betaalbare woningen voor starters, jonge gezinnen en ouderen
• Bevorderen van de doorstroming op de woningmarkt.
• Prioriteit aan herstructurering van oude bedrijventerreinen.
• Samenwerking met buurgemeenten op het gebied van nieuwe bedrijventerreinen
• Snellere realisatie van de diverse centrumplannen
Groen
Laatst gewijzigd op: 07-12-2009 00:00
Milieu, Water en Groen
Klimaat en leefomgeving
Van onze Schepper hebben we de opdracht gekregen om als een goed rentmeester te zorgen voor onze leefomgeving en de ons gegeven middelen. Hierin heeft ieder een eigen verantwoordelijkheid waar de gemeente haar burgers en bedrijven op mag wijzen. Dit doet de gemeente door goede communicatie, advisering, preventief toezicht en handhaving.
De negatieve gevolgen van het consumptieve gedrag van de westerse beschaving worden steeds duidelijker zichtbaar, bijvoorbeeld door de groeiende berg met laagwaardige afvalproducten en het schaarser en duurder worden van energie en grondstoffen. Duurzame en innovatieve oplossingen worden hiermee echter steeds interessanter. Milieuvriendelijk hoeft daarmee tegenwoordig niet persé duurder te zijn. Door energiebesparing bijvoorbeeld kan geld worden bespaard. Dat kan in een tijd van economische recessie goed uitkomen.
De gemeente zal het voorbeeld moeten geven door deel te nemen aan het “Groen akkoord”, waarmee duurzame investeringen naar voren worden gehaald en het klimaatbeleid wordt ingezet met concrete acties, zoals: duurzaam inkoopbeleid, strenge energie-prestatieafspraken voor nieuwbouwprojecten, duurzaam ontwerp van het nieuwe gemeentehuis en stimulering van innovaties door participatie in kansrijke projecten en deregulering.
Riolering en Water
Door de invoering van de Wet Gemeentelijke Watertaken en de nieuwe Waterwet zal de gemeente invulling moeten geven aan een aantal nieuwe watertaken. Door goede afspraken met het waterschap dienen knelpunten in de riolering en het watersysteem te worden opgelost. Zowel het waterschap Hoogheemraadschap Delfland, gemeenten en bedrijven dienen hierin hun verantwoordelijkheid te nemen.
Gemeente en waterschap maken afspraken om burgers en bedrijven te adviseren en regels te versimpelen, bijvoorbeeld door de inrichting van één loket voor alle waterzaken op het gemeentehuis.
In deze tijd van economische teruggang dient, conform Bestuursakkoord Waterketen, te worden onderzocht of door middel van intensieve samenwerking in de waterketen tariefstijgingen voor de burger kunnen worden voorkomen.
De gemeente moet regelmatig deelnemen aan de benchmark rioleringsbeheer.
Ook waar het gaat om waterbeheer hebben burger en bedrijven een eigen verantwoordelijkheid. Door middel van communicatie, persoonlijk advies en preventief toezicht en handhaving moet de gemeente goed gedrag stimuleren.
Het waterplan zal in samenwerking met Delfland uitgewerkt moeten worden.
De realisatie termijn mag een langere periode bestrijken en er zal maximaal gebruik gemaakt moeten worden van innovatieve methodes, zodat het ruimtebeslag beperkt wordt.
Aangezien Westland veel vaarwater heeft zal gekeken moeten worden naar de mogelijkheden om dit aantrekkelijker te maken. Dit kan onder andere door aanlegplaatsen in de kernen, voldoende havenruimte en boothellingen.
Natuur en Groen
Hoewel Westland gezegend is door zijn ligging aan de kust, met een breed strand en een strookje duin, is de hoeveelheid groen en natuur binnen de gemeente onder de maat. Dat is jammer, omdat groen en natuur belangrijk zijn voor ontspanning, recreatie en om ons te kunnen verwonderen over onze Schepper. Wel mag rekening gehouden worden met de aanwezige natuur in de omliggende gemeenten, met name Midden Delfland. De natuur biedt onze kinderen een plek om te spelen en kennis te maken met de natuur. Niet te vergeten is ook de gunstige bijdrage van groen tegen de gevolgen van klimaatverandering en aan de bestrijding van fijn stof in de lucht. Bij ontwikkeling van nieuwe plannen zal gezorgd moeten worden voor voldoende groenvoorzieningen. Dit geldt ook voor het glastuinbouwgebied.
De voorstellen voor een vergroening van het tuinbouwgebied moeten verder uitgewerkt worden. Bij dit alles zijn voldoende en uitstekende wandel- en fietspaden van onmisbaar belang voor de recreatie en voor de ontlasting van het autowegennet.
In combinatie met ruimtelijke ontwikkelingen moet gewerkt wordt aan het maken van groen/blauwe verbindingen die aansluiten bij de provinciale ecologische hoofdstructuur.
De ecologische verbindingen moeten daarbij voldoende robuust zijn. Hierbij zal zoveel mogelijk gezocht moeten worden naar mogelijkheden, waarbij natuur en groen kunnen worden gecombineerd met andere functies, zoals waterberging en (beperkte) recreatie.
Kernpunten
• Duurzaam inkoopbeleid
• Strenge energieprestatie eisen bij nieuwbouwprojecten
• Voldoende ruimte voor waterberging
• Beperkte ontwikkeling van watertoerisme/recreatie
• Gescheiden afvoer van hemelwater en riolering
• Uitvoering van het waterplan over een langere periode
• Leefbaarheid verhogen d.m.v. het ontwikkelen van ecologische verbindingen.
• Vergroening van het buitengebied
• Bewoners betrekken bij de ontwikkeling van nieuw groen in de wijk
• Groenonderhoud op basis van wijkgericht beleid.