Standpunten ABC

Standpunten ABC

Veiligheid

Laatst gewijzigd op: 05-12-2009 22:15

 

Veiligheid en handhaving
Veiligheid is voor ons een belangrijk thema. Het zorgen voor veiligheid is één van de hoofdtaken van de overheid. Als mensen zich niet veilig voelen, komen ze niet tot ontwikkeling en treden er allerlei processen in gang die gericht zijn op het zelf overleven. Daarbij gaat het eigen belang steeds zwaarder wegen en komen we maatschappelijk gezien in een negatieve spiraal terecht. Om dat te voorkomen moeten de veiligheid en het veiligheidsgevoel van onze burgers vergroot worden. Daarom vinden wij het belangrijk dat er duidelijk wordt opgetreden. Geweld, overlast, vandalisme, inbraak en verstoring van de openbare orde kan niet geaccepteerd worden.

Gebruik, verhandelen en teelt van soft- en harddrugs moet worden uitgebannen, overmatig alcoholgebruik moet worden tegengegaan. Dit is van groot belang voor de gezondheid van ons allen, in het bijzonder de jeugd.

Er moet harder worden opgetreden tegen de veroorzakers van overlast door hondenpoep en zwerfvuil. Om dit alles te bereiken zal er een voldoende inzet moeten zijn van meer politie, BOA’s (Bijzondere OpsporingsAmbtenaren) en buurtpreventieteams. Gezien het succes van de BOA’s en buurtpreventieteams moet een uitbreiding plaatsvinden.

De burgers zullen ervan bewust gemaakt moeten worden dat een gezonde sociale controle één van de bouwstenen is van een veilige samenleving.

Bij het verder vormgeven van veiligheidsbeleid zijn drie aspecten belangrijk.
In de eerste plaats is preventie nodig. Hierbij is het belangrijk dat de openbare ruimte er netjes en verzorgd uitziet. De gemeente moet bevorderen dat er op de scholen aandacht aan het gedrag besteedt wordt. Grenzen moeten duidelijk aangegeven worden.
In de tweede plaats speelt sociale controle ook een belangrijke rol. We hebben een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid.
Tenslotte is er de repressieve kant. Degenen die het niet laten kunnen om de openbare orde op wat voor manier dan ook te verstoren, moeten duidelijk en consequent aangepakt worden.
Daarbij moet gevoeld worden dat dit gedrag niet acceptabel is en duidelijke negatieve consequenties heeft. Gezien het succes van het weekend arrangement moet gekeken worden of een bredere toepassing mogelijk is.


Kernpunten
• Verhogen van de veiligheid en het veiligheidsgevoel
• Terugdringen drugsgebruik en overmatig alcoholgebruik
• Geen coffeeshops in Westland
• Terugdringen van overlast in de openbare ruimte
• Meer Bijzondere OpsporingsAmbtenaren
• Consequente inzet van repressieve maatregelen zoals het weekendarrangement

Verkeer en vervoer

Laatst gewijzigd op: 05-12-2009 22:17

 

Verkeer en Vervoer
Infrastructuur
De afgelopen jaren is er flink gewerkt aan de verbetering van de infrastructuur in Westland. Toch blijken deze verbeteringen nog bij lange na niet voldoende te zijn. Elke morgen weer is het lastig om Westland in en uit te komen. Belemmeringen in het verkeer zorgen voor veel ergernissen en economische schade. Daarom zal de gemeente in overleg met provincie en rijk moeten kijken hoe de ontsluiting van Westland en van de afzonderlijke kernen verbeterd kan worden. Hoewel openbaar vervoer hier zeker een onderdeel van zal zijn, moet er ook gekeken worden naar verbreding en uitbreiding van wegen. De realisatie van het “3-in-l- project”, bestaande uit de Tweede ontsluitingsweg naar Hoek van Holland, doortrekking van de Veilingroute naar Westerlee en de Zuidelijke Randweg van Naaldwijk tussen de Galgeweg en het Monnickenplein, moet met meer voortvarendheid worden aangepakt. Het huidige trage tempo is schadelijk voor Westland. Om het sluipverkeer door het Westland te verminderen is een snelle aanleg van de A4 tussen Delft en Schiedam nodig.

De aansluiting van de Langebroekweg op de rotonde in de Veilingroute maakt een snelle aanleg van de Oostelijke randweg bij De Lier noodzakelijk.

De aanleg van een extra tunnel onder de Waterweg moet onderzocht worden. Het risico is aanwezig dat dit een sluiproute wordt voor het vrachtverkeer uit Europoort. Een verdere (vracht)verkeersdruk op Westland is ongewenst. Tevens zal de Oranjetunnel ten koste gaan van het tuinbouwareaal.

Bij het verbeteren en aanleggen van de infrastructuur moet de verkeersveiligheid prioriteit hebben. Hierbij moet de fietser als kwetsbare verkeersdeelnemer veel aandacht krijgen. Dit mede met het oog op de vele fietsende scholieren. Op de provinciale wegen tussen en langs de kernen moet de snelheid maximaal 60 km/uur zijn. Deze maatregelen kunnen helpen het aantal verkeersdoden en gewonden terug te brengen.
Op de uitvalswegen is 80 km/uur acceptabel.
Het onderhoud van onze infrastructuur moet veel aandacht krijgen. De kwaliteit ervan moet op een voldoende niveau zijn, en achterstallig onderhoud moet snel weggewerkt worden.

Openbaar vervoer en fiets
In Westland, dat een hoge verkeersdruk kent, zijn goede openbaarvervoer voorzieningen noodzakelijk. Tussen de elf kernen van ons Westland is een goed gestructureerd, functionerend en betaalbaar openbaarvervoersnet noodzakelijk. Dit moet ook goed toegankelijk zijn voor bejaarden en gehandicapten door het inzetten van zgn. knielbussen.
De aansluitingen op andere buslijnen en de trein moet goed zijn. De huidige buslijnen moeten gehandhaafd worden en mogelijke uitbreiding moet serieus aandacht hebben. In de kernen moeten voldoende bushaltes aanwezig zijn, zodat loopafstanden beperkt zijn. Er moet rekening gehouden worden met de ontsluiting van nieuwe woon- en industriewijken.

Naast het openbaar vervoer zijn fiets en scooter een belangrijk vervoersmiddel. Niet in de laatste plaats van de vele scholieren die dagelijks naar school gaan. Daarom is het ook van groot belang dat er in Westland goede en veilige fietsroutes aanwezig zijn, zodat kinderen en volwassenen, die zich per fiets willen verplaatsen, niet belemmerd worden door slechte fietspaden of het ontbreken ervan. Nieuwbouwwijken moeten goed aangesloten worden op de fietsverbindingen tussen de kernen.


Kernpunten
• Prioriteit geven aan het 3-in-1-project
• Verdere studie naar de noodzaak en aanleg van de Oranjetunnel of Blankenburgtunnel
• Intensiveren van de buslijnen binnen de gemeente.
• Voldoende en veilige fietsroutes met een goede infrastructuur rond de kernen.

Vrijwilligerswerk

Laatst gewijzigd op: 05-12-2009 00:00

 

Vrijwilligerswerk
Door de toenemende arbeidsparticipatie wordt het steeds moeilijker vrijwilligers te vinden en staat de mantelzorg onder druk. Vrijwilligers zijn echter onmisbaar voor de maatschappij en versterken de samenbinding. Vrijwilligerswerk en mantelzorg verdienen een stevige ondersteuning door de gemeente. Dit kan, indien nodig, door gratis verzekeringen of vrijstelling van gemeentelijke heffingen.
Door bijeenkomsten te organiseren voor vrijwilligers en mantelzorgers kan de gemeente ook informatieverstrekking en verwijzing ondersteunen.