Standpunten ABC

Standpunten ABC

Zondagsopenstelling

Laatst gewijzigd op: 07-12-2009 19:13


Zondagsopenstelling
(Raad oktober 2009)

In de eerste plaats wil de fractie van ChristenUnie-SGP  stellen, dat de zondag de door God gegeven dag van rust in de week moet blijven. Dit rustmoment stelt een ieder in de gelegenheid om naar de kerk te gaan. Hiernaast is het voor ons allen goed dat elke week een moment van rust kent waarop men zich kan onthaasten en gelegenheid heeft zijn of haar familie die dan ook niet werkt te bezoeken.
Wanneer winkels op zondag open zijn, zullen ook medewerkers die niet op zondag willen werken, onder druk gezet worden dit wel te doen. Nieuwe medewerkers die niet op zondag willen werken zullen waarschijnlijk niet aangenomen worden.

Wat is nu de onderbouwing van het voorliggende voorstel? In de eerste plaats het argument dat in buurgemeenten de winkels wel open zijn en dat men de indruk heeft dat dit tot omzetverlies in Westland leidt. Te bewijzen is dit echter moeilijk, laat staan de grootte van dit omzetverlies. Diverse insprekers hebben hierover al het nodige gezegd.

Dan de toerismebepaling. Aangezien er in Westland, afgezien van de kust, weinig toeristisch aantrekkelijke gebieden zijn, is het de vraag of Westland als toeristisch gebied gezien kan worden. Voor bv de kern De Lier is dat zeker niet verdedigbaar. De bezoeker van de kust heeft, ook op zondag, aan de kust voldoende faciliteiten in de horeca. Het lijkt ons erg onwaarschijnlijk dat men een bezoek aan het strand combineert met een bezoek aan de winkelgebieden. Onze conclusie is dan ook dat Westland niet als toeristische gebied gezien kan worden. Met dit voorstel wordt opgeroepen tot handelen in strijd met de landelijke wetgeving, burgerlijke ongehoorzaamheid.

Dan nog de beoogde maatschappelijke effecten. Over het algemeen kan een euro maar een keer uitgegeven worden. Er zal dan ook nooit een belangrijke omzetgroei bereikt worden. Er is echter wel meer personele inzet, dus rendementen komen onder druk te staan. Vanuit dat gezichtspunt lijkt het ons zeker niet interessant om op zondag open te willen zijn. Zondagsopenstelling zal ten koste gaan van de kleinere winkels met weinig personeel.
Ook voor het mogelijke winkelend publiek is openstelling niet gewenst, bij de doordeweekse dynamiek van de arbeidsintensieve tuinbouw past uitstekend de rust van de zondag. Het moge duidelijk zijn dat onze fractie tegen is, samen met de zes insprekers.

Uiteindelijk is het voorstel met 19 stemmen voor en 17 tegen aangenomen. Omdat de burgemeester van mening is dat het voorstel in strijd is met de winkel sluitingstijden wet, omdat Westland geen toeristisch gebied is, zal hij het besluit voordragen voor vernietiging door de kroon. Een zwaar, maar ons inziens gepast middel. Binnen enkele weken wordt er een besluit bekend gemaakt.

Zorg en welzijn

Laatst gewijzigd op: 05-12-2009 22:13

 

Zorg en welzijn
Als het gaat om zorg voor de naaste ligt de eerste taak bij familie of vrienden. De mensen in de directe omgeving van de persoon/personen in nood weten vaak het beste wat er speelt en hoe het probleem opgelost kan worden. Belangrijk is dat eerst de familie of mensen in de buurt in staat worden gesteld, als mantelzorger, hulp te bieden. Vervolgens kan gekeken worden naar de kerken of maatschappelijke organisaties. De gemeente kan een ondersteunende rol spelen bij het vinden van oplossingen en het bieden van voorzieningen.
Dit betekent dat in het zorg- en welzijnsbeleid de belangenorganisaties zoals bijvoorbeeld van ouderen en gehandicapten optimaal bij beleidsvorming worden betrokken.
Belangrijk bij de vorming van beleid is, dat kwetsbare groepen niet afhankelijk worden gemaakt van de overheid, maar, indien nodig, ondersteund worden zodat deze zolang mogelijk zelfstandig kunnen blijven functioneren. Naast mogelijke financiële ondersteuning houdt dit in dat de gemeente juist de eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid door middel van haar beleid stimuleert. Bij dit alles is een goede informatievoorziening betreffende wetten, regels en voorzieningen onmisbaar. In dit alles speelt de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) een belangrijke rol. Zij draagt zorg voor een optimale koppeling van de hulpvrager en hulpaanbieder. Elke inwoner heeft recht op zorg die echt nodig is.
De toenemende vergrijzing vraagt toenemende aandacht voor onze ouderen. Het ontwikkelen van woon-zorg zones rond alle kernen is belangrijk. Passende en betaalbare woningen zijn hiervoor nodig. Het bouwen van verzorgingstehuizen buiten de kernen moet zoveel mogelijk voorkomen worden. Leidraad zal hier de Kadernota ‘Wonen, Zorg en Welzijn 2005 – 2020’ moeten zijn.